Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 100 g ser feta
- 1 sztuka bakłażan
- 2 sztuki pomidory
- 100 g rukola
- 2 ząbki czosnek
- zioła prowansalskie
do smaku - 1 łyżka ocet balsamiczny
- 4 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, posiekaj. Bakłażan umyj, pokrój w plasterki i ułóż na blasze. Posyp 1/2 czosnku, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i skrop oliwą. Piecz 15 minut w 180 st. C.
- Rukolę opłucz, osusz, Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Połącz wszystkie warzywa i posyp fetą.
- W occie balsamicznym rozpuść szczyptę soli, dodaj pozostały czosnek, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki