Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z fetą i bakłażanem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatką z fetą i bakłażanem to przepis na szybką, smaczną i zdrową przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 100 g  ser feta
  • 1 sztuka  bakłażan
  • 2 sztuki  pomidory
  • 100 g  rukola
  • 2 ząbki  czosnek
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • 1 łyżka  ocet balsamiczny
  • 4 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obierz, posiekaj. Bakłażan umyj, pokrój w plasterki i ułóż na blasze. Posyp 1/2 czosnku, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i skrop oliwą. Piecz 15 minut w 180 st. C.
  2. Rukolę opłucz, osusz, Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Połącz wszystkie warzywa i posyp fetą.
  3. W occie balsamicznym rozpuść szczyptę soli, dodaj pozostały czosnek, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE