Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 150 g ser feta
- 1 sztuka cukinia
- 1 garść orzechy włoskie
- 1 pęczek koperek
- 1/2 sztuki cytryna
- 3 łyżki oliwa
- 1 łyżeczka miód
- sos tabasco
do smaku - 1 szczypta sól
- pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy włoskie posiekaj, upraż na suchej patelni. Ser pokrusz. Koperek opłucz, posiekaj. Cukinię umyj, pokrój w cienkie plasterki i podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie osącz i zostaw do ostygnięcia.
- Do miseczki wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Dodaj szczyptę soli, pieprz, miód, kilka kropli sosu tabasco i oliwę. Wymieszaj.
- Cukinię ułóż na talerzu, oprósz solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem, fetą i orzechami. Wierzch sałatki polej sosem.
Źródło przepisu: Sałatki