Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g piersi z kurczaka
200 g sera feta
2 sztuki pomidory
1 sztuka duża papryka
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1/2 łyżeczki imbiru
olej
1 łyżka sklarowanego masła
- Sos
50 g posiekanych orzechów włoskich
1 sztuka banan
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki czerwonego wina
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Banana obierz, pokrój i zmiksuj razem z orzechami, koncentratem oraz winem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę posmaruj olejem, opiecz na gorącej patelni, nakryj pokrywką i odstaw do wystygnięcia. Następnie zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę.
- Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na rozgrzanym maśle, lekko posyp solą i imbirem. Przestudź, a następnie wymieszaj z pomidorami i papryką.
- Składniki sałatki wymieszaj z sosem, na wierzchu posyp serem pokrojonym w kostkę i miętą. Delikatnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Twoje przepisy