Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g sera feta
- 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka duża papryka
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki imbiru
- olej
- 1 łyżka sklarowanego masła
- Sos
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 sztuka banan
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki czerwonego wina
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Banana obierz, pokrój i zmiksuj razem z orzechami, koncentratem oraz winem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę posmaruj olejem, opiecz na gorącej patelni, nakryj pokrywką i odstaw do wystygnięcia. Następnie zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę.
- Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na rozgrzanym maśle, lekko posyp solą i imbirem. Przestudź, a następnie wymieszaj z pomidorami i papryką.
- Składniki sałatki wymieszaj z sosem, na wierzchu posyp serem pokrojonym w kostkę i miętą. Delikatnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Twoje przepisy