Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki figi
100 g rukola
1 sztuka brzoskwinia
100 g szynka parmeńska
100 g ser kozi
1 puszka tuńczyk
w sosie własnym3 gałązki tymianek
2 łyżki orzeszki piniowe
1 łyżeczka miód
1 łyżeczka musztarda
1/2 sztuki cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Figi umyj, pokrój na cząstki. Brzoskwinię opłucz, pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Tuńczyka osącz, rozdrobnij. Kozi ser pokrój w plasterki. Rukolę umyj, osusz. Połącz wszystkie składniki z szynką parmeńską.
- Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Tymianek umyj i posiekaj.
- W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj miód, musztardę, tymianek oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i posyp orzeszkami piniowymi.
Źródło przepisu: Sałatki