Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
150 g ser gorgonzola
4 sztuki ziemniaki
2 sztuki marchew
100 g rukola
1 garść orzechy włoskie
3 gałązki tymianek
1 gałązka rozmaryn
1 łyżka ocet winny jasny
3 łyżki oliwa
1 łyżeczka miód
sos tabaco
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki i ziemniaki obierz, umyj. Ziemniaki pokrój na cząstki, a marchewki w 5-centymetrowe kawałki. Tak przygotowane warzywa gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź.
- Tymianek i rozmaryn opłucz, osusz i posiekaj. Warzywa oprósz solą, pieprzem i ułóż na blasze. Ziemniaki posyp rozmarynem, a marchewki tymiankiem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
- Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Gorgonzolę pokrój w kostkę. Rukolę umyj, osusz. W misce wymieszaj ziemniaki, marchewkę, ser i rukolę.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj szczyptę soli, miód, kilka kropli tabasco, pieprz i 3 łyżki oliwy. Powstałym sosem polej sałatkę, a wierzch posyp prażonymi orzechami.
Źródło przepisu: Sałatki