Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 150 g ser gorgonzola
- 4 sztuki ziemniaki
- 2 sztuki marchew
- 100 g rukola
- 1 garść orzechy włoskie
- 3 gałązki tymianek
- 1 gałązka rozmaryn
- 1 łyżka ocet winny jasny
- 3 łyżki oliwa
- 1 łyżeczka miód
- sos tabaco
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki i ziemniaki obierz, umyj. Ziemniaki pokrój na cząstki, a marchewki w 5-centymetrowe kawałki. Tak przygotowane warzywa gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź.
- Tymianek i rozmaryn opłucz, osusz i posiekaj. Warzywa oprósz solą, pieprzem i ułóż na blasze. Ziemniaki posyp rozmarynem, a marchewki tymiankiem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
- Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Gorgonzolę pokrój w kostkę. Rukolę umyj, osusz. W misce wymieszaj ziemniaki, marchewkę, ser i rukolę.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj szczyptę soli, miód, kilka kropli tabasco, pieprz i 3 łyżki oliwy. Powstałym sosem polej sałatkę, a wierzch posyp prażonymi orzechami.
Źródło przepisu: Sałatki