Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki grapefruity
- garść liści szpinaku baby
- 6 sztuk rzodkiewek
- 100 g twarogu
- 1 szczypta soli
- Dressing
- 1 łyżeczka skórki otartej z grapefruita
- 1 łyżka soku z grapefruita
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak umyj, osusz i ułóż na talerzu.
- Zetrzyj skórkę z grapefruita, a kolejnego obierz, podziel na cząstki i usuń błonki.
- Szpinak oprósz solą, dodaj grapefruita, startą na tarce rzodkiewkę oraz kawałki sera.
- Do soku z grapefruita dodaj skórkę, sok z cytryny, miód i cynamon. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Całość wymieszaj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka