Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 sztuka cukinia
150 g pieczarki
100 g mix sałat
1 garść pomidorki koktajlowe
1 ząbek czosnek
3 gałązki bazylia
3 gałązki natka pietruszki
1 gałązka tymianek
50 g ser feta
1/2 sztuki cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Warzywa skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie ułóż na patelni grillowej i smaż po 7 minut z każdej strony.
- Mix sałat opłucz, osusz. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Połącz sałatę, cukinię, pieczarki i pomidorki.
- Zioła opłucz, tymianek oraz po gałązce natki i bazylii posiekaj. Z reszty oderwij listki. Fetę pokrusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj go z solą, czosnkiem, posiekanymi ziołami oraz pieprzem. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę. Na koniec posyp sałatkę fetą i udekoruj listkami natki i bazylii.
Źródło przepisu: Sałatki