Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z grillowaną cukinią i pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z grillowaną cukinią i pieczarkami to przepis na smaczną przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cukinia
  • 150 g  pieczarki
  • 100 g  mix sałat
  • 1 garść  pomidorki koktajlowe
  • 1 ząbek  czosnek
  • 3 gałązki  bazylia
  • 3 gałązki  natka pietruszki
  • 1 gałązka  tymianek
  • 50 g  ser feta
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Warzywa skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie ułóż na patelni grillowej i smaż po 7 minut z każdej strony.
  2. Mix sałat opłucz, osusz. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Połącz sałatę, cukinię, pieczarki i pomidorki.
  3. Zioła opłucz, tymianek oraz po gałązce natki i bazylii posiekaj. Z reszty oderwij listki. Fetę pokrusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  4. Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj go z solą, czosnkiem, posiekanymi ziołami oraz pieprzem. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę. Na koniec posyp sałatkę fetą i udekoruj listkami natki i bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

cukiniapieczarkiprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE