Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
6 sztuk szparagi
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka cukinia
1 sztuka cebula
6 liści sałata
3 łyżki słonecznik ziarna
5 kromek chleb
- Sos:
2 łyżki oliwa
1 łyżka miód
1 łyżka sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kromki chleba podpiecz na patelni grillowej posmarowanej oliwą.
- Ze szparag odetnij zdrewniałe końcówki, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Cukinię umyj, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wszystkie warzywa przełóż do miski.
- W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, miód oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej warzywa i wymieszaj.
- Tak przygotowane warzywa obsmażaj partiami na patelni grillowej. Gdy warzywa będą już gotowe przełóż je na talerz wyłożony liśćmi sałaty. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę chlebem i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników