Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- Sałatka
1/2 sztuki sałaty lodowej
1/2 sztuki puszki kukurydzy konserwowej
1/2 sztuki fioletowej cebuli
1/4 sztuki czerwonej papryki
4 sztuki rzodkiewki
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki przyprawy do sałatek
1 sztuka podwójna pierś z kurczaka
bazylia
chili
przyprawa do kurczaka
sól cebulowa
pieprz
- Grzanki
1 sztuka paluch
1 łyżka tartego żółtego sera
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 szczypta soli czosnkowej
1 szczypta pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatka: Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w piórka, paprykę w cienkie paski, a rzodkiewki w ćwiartki. Na każdym talerzu ułóż sałatę, posyp kukurydzą i dodaj resztę warzyw. Oprósz łyżeczką przyprawy do sałatek i dodaj łyżkę śmietany.
- Kurczaka umyj, osusz, przekrój na pół. Oprósz przyprawami i wetrzyj je w mięso. Usmaż na patelni grillowej na rumiano. Pokrój w plastry i połóż na śmietanie.
- Grzanki: Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem i przyprawami. Paluch pokrój na 3-centymetrowe kromki. Usmaż na suchej patelni na rumiano z obu stron. Posmaruj masłem czosnkowym i posyp żółtym serem. Połóż na talerzu z sałatką.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka