Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
70 g grochu łuskanego
250 g szpinaku baby
100 g kiełbasy chorizo
1 pęczek dymki
1 ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 szczypta gałki muszkatołowej
oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch namocz na całą noc. Następnie ugotuj do miękkości, ale nie rozgotuj. Odcedź.
- Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj posiekaną dymkę, posól i chwilę podsmaż. Dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo. Smaż 2 minuty. Następnie dodaj groch i chwilę podgrzewaj.
- Zdejmij z ognia i natychmiast wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką oraz świeżo startym czosnkiem.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca