Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka z gruszkami i brzoskwiniami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z gruszkami i brzoskwiniami to przepis na smaczną i szybką przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 puszka  gruszki
    w syropie
  • 1 główka  cykoria
  • sok z cytryny
    do smaku
  • 150 g  ser rokpol
  • 1 puszka  brzoskwinie
    w syropie
  • 1 sztuka  papryka czerwona
    mała
  • 1 łyżka  koperek
    posiekany
    Sos:
  • 1/3 szklanki  syrop gruszkowy
  • 1/3 szklanki  syrop brzoskwiniowy
  • 1/3 szklanki  wino białe wytrawne
  • 50 g  ser rokpol
  • 1 łyżeczka  sok z cytryny
  • 1 szczypta  oregano
    suszone
  • 5 gałązek  oregano
    świeże
  • 1/2 łyżeczki  mąka ziemniaczana

Sposób przyrządzania:

  1. Liście cykorii oczyść, skrop sokiem z cytryny i ułóż na spodzie półmiska. Ser pokrój w kostkę. Brzoskwinie i gruszki pokrój w plasterki.
  2. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paski i wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.
  3. Ser zmiksuj z winem. Mąkę rozprowadź dwoma łyżkami syropu. Resztę syropu zagotuj i zapraw mąką. Ostudź, połącz z winem, sokiem z cytryny i suszonym oregano.
  4. Przygotowanym sosem polej sałatkę, udekoruj listkami oregano i posyp posiekanym serem i koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE