Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
200 g ser halloumi
1 szklanka soczewica
1 garść pomidorki koktajlowe
3 gałązki kolendra
2 sztuki cebula czerwona
2 ząbki czosnek
1 sztuka chili papryczka
1/2 sztuki cytryna
4 łyżki oliwa
1.5 łyżeczek kmin rzymski
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule i czosnek obierz. Jedną cebulę posiekaj,a drugą pokrój w piórka. Chili przekrój, usuń pestki i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę, połowę czosnku i chili. Następnie dodaj soczewicę oraz 1 łyżeczkę kminu rzymskiego. Smaż razem przez 3 minuty. Następnie zalej wodą, ugotuj do miękkości, osącz i dopraw solą.
- Pomidorki umyj, przekrój na pół. Kolendrę opłucz i grubo posiekaj. Ser halloumi pokrój w dużą kostkę i zrumień na rozgrzanej patelni. Połącz soczewicę, ser oraz cebulę w piórkach.
- W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, pozostały czosnek i chili. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Przed podaniem posyp kolendrą.
Źródło przepisu: Sałatki