Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 200 g indyk
pieczony - 100 g rukola
- 100 g ser feta
- 1 sztuka granat
- 1 garść orzechy nerkowca
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1/2 sztuki cytryna
- 1 łyżeczka miód
- 3 łyżki oliwa
- sos tabasco
do smaku - 1 szczypta sól
- pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Indyka pokrój w paski. Orzechy upraż na suchej patelni. Rukolę umyj, osusz. Ser feta pokrój w kostkę. Granat przekrój na pół i wyjmij pestki. Tak przygotowane składniki przełóż do miski.
- Do oddzielnej miseczki wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Dodaj szczyptę soli, łyżeczkę ziół prowansalskich, miód, odrobinę sosu tabasco i pieprz. Na koniec wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki