Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g ziemniaki
1 sztuka jabłka
winne2 sztuki ogórki kwaszone
twarde1 łyżka orzechy włoskie
posiekana2 łyżki sok z cytryny
2 łyżki olej
3 sztuki jajka
ugotowane na twardo1/2 pęczki natka pietruszki
1/2 pęczki szczypiorek
- Sos:
1 łyżka musztarda
1 opakowanie jogurt naturalny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Jabłko umyj, obierz i również pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
- Ogórki pokrój w plasterki i razem z jabłkami dodaj do ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z orzechami i olejem.
- Szczypior i natkę umyj, posiekaj. Musztardę wymieszaj z jogurtem, dopraw solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę. Posyp częścią zieleniny i odstaw na 60 minut.
- Jajka obierz ze skorupek, pokrój w ćwiartki i udekoruj nimi sałatkę. Całość posyp zieleniną.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa