Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki jabłko
- 150 g winogrona ciemne
- 3 kawałki seler naciowy
łodygi - 1 pęczek koperek
- 1 garść orzechy włoskie
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżka ocet jabłkowy
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Winogrona umyj, przekrój na połówki. Seler naciowy umyj, pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wrzuć do miski.
- Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni. Koperek opłucz i posiekaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj ocet jabłkowy, oliwę, szczyptę soli, połowę koperku oraz pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę orzechami i pozostałym koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki