Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki jabłko
150 g winogrona ciemne
3 kawałki seler naciowy
łodygi1 pęczek koperek
1 garść orzechy włoskie
1 sztuka cytryna
1 łyżka ocet jabłkowy
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Winogrona umyj, przekrój na połówki. Seler naciowy umyj, pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wrzuć do miski.
- Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni. Koperek opłucz i posiekaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj ocet jabłkowy, oliwę, szczyptę soli, połowę koperku oraz pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę orzechami i pozostałym koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki