Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 4 sztuki ziemniaki
- 3 sztuki buraki
- 3 sztuki ogórki kiszone
- 1 sztuka małe jabłko
- 5 łyżek groszku konserwowego
- 4 sztuki jajka ugotowane na twardo
- 1 sztuka szkl. majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i buraki dokładnie wyszoruj i ugotuj w łupinach w osobnych garnkach. Po wyjęciu odstaw do wystudzenia i obierz ze skórki.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Jabłko obierz, pokrój drobno i szybko połącz z ogórkami. Dodaj groszek konserwowy osączony na sicie.
- Zimne buraki i ziemniaki pokrój w trochę większą kostkę i dodaj do sałatki (ziemniaki na końcu).
- Ugotowane na twardo jajka obierz, z jednego wyjmij żółtko, pozostałe jajka posiekaj i delikatnie połącz z sałatką.
- Majonez wymieszaj z jogurtem i odrobiną chrzanu. Sosem polej sałatkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wierzch posyp pokruszonym żółtkiem i posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia