Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/8 główki kapusta czerwona
200 g jarmuż
1/2 pęczki szparagi
zielone1 sztuka papryka żółta
1 sztuka marchew
1/2 puszki groszek konserwowy
1 sztuka chili papryczka
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
1/2 sztuki cytryna
1 łyżeczka musztarda
4 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę poszatkuj, oprósz solą i odstaw do lodówki na 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Chili przekrój, oczyść z pestek i posiekaj.
- Szparagi umyj, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski. Na patelni grillowej podsmaż przez 7 minut szparagi z papryką, oprósz solą i pieprzem.
- Jarmuż umyj, pokrój w paski. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę, chili i połowę czosnku. Następnie dodaj jarmuż i smaż jeszcze 5 minut.
- Marchew obierz, pokrój w słupki. Wymieszaj kapustę, jarmuż, szparagi, paprykę, marchewkę i osączony groszek.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, szczyptę soli, czosnek, musztardę, pieprz i 3 łyżki oliwy. Powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Sałatki