Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka sałata
2 sztuki jajka
4 sztuki pomidorki koktajlowe
1 sztuka papryka czerwona
100 g fasolka szparagowa zielona
20 sztuk rzodkiewka
3 sztuki marchew
1 sztuka dymka
- Sos:
200 g jogurt naturalny
1/2 sztuki cytryna
4 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka ocet
1 łyżka szczypior
posiekany1 szczypta cukier
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę porwij na liście, opłucz i osącz. Następnie porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, rzodkiewki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki. Dymkę pokrój w talarki. Wszystkie składniki dodaj do sałaty.
- W oddzielnej misce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Smacznego!