Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 300 g kalafior
- 100 g mix sałat
- 1 garść kiełki
dowolne - 2 sztuki pomidory
- 1/3 sztuki bagietka
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka ocet winny jasny
- 1 łyżeczka musztarda
- 4 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut, osącz i ostudź.
- Mieszankę sałat i kiełki opłucz, osusz. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. W misce wymieszaj sałatę, pomidora i kalafior. Czosnek obierz, jeden ząbek przekrój na pół, a drugi posiekaj.
- Bagietkę pokrój na kromki i każdą posmaruj przeciętym ząbkiem czosnku. Ułóż na blasze, skrop oliwą i piecz 10 minut w 180 st. C.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj ocet winny, szczyptę soli, posiekany czosnek, musztardę oraz pieprz. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj na jednolitą emulsję. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Rozłóż sałatkę na talerze, posyp kiełkami i grzankami.
Źródło przepisu: Sałatki