Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1/2 sztuki sałaty strzępiastej
1/2 sztuki sałaty dębolistnej
3 sztuki młode marchewki
1 sztuka kalarepka
6 sztuk średnich świeżych pieczarek
1/2 sztuki pęczka koperku
5 łyżek uprażonych pestek dyni
- Sos
4 łyżki soku z cytryny
10 łyżek oliwy z pestek winogron
1 łyżeczka oleju z pestek dyni
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałaty opłucz, osusz, porwij i wrzuć do miski. Marchewki i kalarepę umyj, osusz, obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Rozłóż plastry równomiernie na sałatach.
- Pieczarki obierz, pokrój w plastry i rozłóż na sałacie. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wierzch posyp koperkiem i pestkami dyni.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca