Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 główki kapusta włoska
- 15 sztuk morele
suszone - 50 g słonecznik ziarna
- 3 łyżki olej słonecznikowy
- sok z cytryny
do smaku - 1 łyżka natka pietruszki
posiekana - cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę oczyść, cienko poszatkuj, posyp solą i odstaw. Morele namocz, następnie odsącz i pokrój w paseczki. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, uważając by zbyt mocno się nie zrumieniły.
- Z oleju, soku z cytryny, cukru oraz pieprzu przygotuj sos. Składniki sałatki wymieszaj. Polej sosem, posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa