Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
4 sztuki buraki
sól
pieprz czarny
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka kremu balsamicznego
2 sztuki duże plastry sera feta
1 główka sałaty masłowej
rzodkiewki
pestki dyni
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Wystudź, obierz i pokrój w 1-centymetrowe plastry.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj miód oraz krem balsamiczny i wymieszaj.
- Gdy składniki się połączą, na patelni ułóż plastry buraków, dopraw solą oraz pieprzem i przesmaż z obu stron, aż buraki pokryją się z obu stron glazurą.
- Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach. Na sałacie w formie okręgu ułóż buraki. Pośrodku ułóż duży plaster fety.
- Całość polej sosem powstałym podczas karmelizowania buraków. Na koniec posyp sałatkę pestkami dyni.
Źródło przepisu: Twoje przepisy