Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka kasza gryczana
1 sztuka ogórek zielony
wężowy5 sztuk rzodkiewki
1 sztuka cebula
3/4 l mleko
1/2 łyżeczki kwasek cytrynowy
sól
do smakupieprz kolorowy
mielony, do smaku1 łyżka oliwa
1 pęczek szczypior
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody z oliwą. Wsyp kaszę gryczaną i gotuj ją na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw by wystygła.
- Mleko zagotuj, a gdy zacznie się podnosić dodaj odrobinę kwasku cytrynowego i gotuj jeszcze przez 30 sekund, by wytrąciły się grudki. Ścięte mleko zestaw z ognia i odcedź na sicie. Wystudź.
- Rzodkiewki i ogórek umyj, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Kaszę przełóż do miski. Dodaj serek, rzodkiewkę, cebulę oraz ogórek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników