Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
30 dag kaszy jęczmiennej
4 sztuki gałązki świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji
8 łyżek dobrej oliwy z oliwek
6 łyżek octu winnego
25 dag pomidorków koktajlowych
20 dag sera mozzarella
1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól drobnoziarnista
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę dokładnie opłukaj, a następnie wsyp do garnka, zalej wodą i odstaw na 2 godziny, aby spęczniała i zmiękła. Po tym czasie dodaj do kaszy łyżeczkę soli i w tej samej wodzie gotuj ją pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miękka. Wodę wylej, a kaszę odstaw na cedzaku do ocieknięcia.
- Bazylię dobrze opłucz, osusz, posiekaj i włóż do miski. Zalej 8 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie dodaj ocet, szczyptę soli i czarny mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Ser mozzarella osącz z wody, po czym pokrój w cienkie plasterki.
- Ostudzoną kaszę jęczmienną przełóż do miski. Wlej przygotowany wcześniej sos bazyliowy. Do składników dołóż pokrojone pomidorki i delikatnie wymieszaj. Sałatkę rozłóż do miseczek. Do każdej porcji dodaj plasterki mozzarelli. Danie ozdób listkami bazylii.
Źródło przepisu: Smacznego!