Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z kaszą i mozzarellą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 30 dag  kaszy jęczmiennej
  • 4 sztuki gałązki świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji
  • 8 łyżek  dobrej oliwy z oliwek
  • 6 łyżek  octu winnego
  • 25 dag  pomidorków koktajlowych
  • 20 dag  sera mozzarella
  • 1 szczypta  czarnego mielonego pieprzu
  • sól drobnoziarnista

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę dokładnie opłukaj, a następnie wsyp do garnka, zalej wodą i odstaw na 2 godziny, aby spęczniała i zmiękła. Po tym czasie dodaj do kaszy łyżeczkę soli i w tej samej wodzie gotuj ją pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miękka. Wodę wylej, a kaszę odstaw na cedzaku do ocieknięcia.
  2. Bazylię dobrze opłucz, osusz, posiekaj i włóż do miski. Zalej 8 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie dodaj ocet, szczyptę soli i czarny mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Ser mozzarella osącz z wody, po czym pokrój w cienkie plasterki.
  4. Ostudzoną kaszę jęczmienną przełóż do miski. Wlej przygotowany wcześniej sos bazyliowy. Do składników dołóż pokrojone pomidorki i delikatnie wymieszaj. Sałatkę rozłóż do miseczek. Do każdej porcji dodaj plasterki mozzarelli. Danie ozdób listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE