Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 sztuki pomarańcze
- 2 sztuki buraki
- 1 sztuka czerwona cebula
- 670 g fileta z kurczaka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz 50 minut w 180 st. C. Wystudź. Kaszę ugotuj w woreczkach, przesyp do miski, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, kawałki buraków, cząstki pomarańczy i posiekaną natkę.
- Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju. Polej sosem sałatkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Filet umyj, oczyść, oprósz solą i skrop olejem. Smaż mięso na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż kurczaka na blachę i dopiecz w piekarniku przez 7 minut w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika, pokrój na kawałki i ułóż na sałatce.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia