Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z kaszy gryczanej i buraków


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże buraki
  • imbir
  • czosnek
  • olej z pestek winogron
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • 250 g  kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka  oliwy
  • 1/2 sztuki słoiczka cebulek koktajlowych
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • garść świeżej kolendry
  • sok z cytryny
  • ser feta
  • garść kiełków słonecznika

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki ugotuj na półmiękko. Obierz i pokrój w kostkę.
  2. Imbir zetrzyj na tarce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, ocet winny i odrobinę soli. Wymieszaj i zalej marynatą buraki.
  3. Kaszę ugotuj na sypko ze szczyptą soli i łyżeczką oliwy. Przecedź i wsyp do miski. Do kaszy dodaj osączone z marynaty buraki, cebulki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć również kiełki i kolendrę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj.
  4. Rozłóż sałatkę do miseczek. Posyp kostkami fety i kiełkami słonecznika.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE