Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki duże buraki
- imbir
- czosnek
- olej z pestek winogron
- ocet winny
- sól
- pieprz
- 250 g kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 sztuki słoiczka cebulek koktajlowych
- 1 sztuka czerwona cebula
- garść świeżej kolendry
- sok z cytryny
- ser feta
- garść kiełków słonecznika
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki ugotuj na półmiękko. Obierz i pokrój w kostkę.
- Imbir zetrzyj na tarce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, ocet winny i odrobinę soli. Wymieszaj i zalej marynatą buraki.
- Kaszę ugotuj na sypko ze szczyptą soli i łyżeczką oliwy. Przecedź i wsyp do miski. Do kaszy dodaj osączone z marynaty buraki, cebulki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć również kiełki i kolendrę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj.
- Rozłóż sałatkę do miseczek. Posyp kostkami fety i kiełkami słonecznika.
Źródło przepisu: Palce lizać