Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 sztuki filety z piersi kurczaka
- 1/2 sztuki ogórka wężowego
- 4-5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 1 sztuka awokado
- kilka gałązek świeżego koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- Dressing
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Torebkę z kaszą przelej zimną wodą, włóż do garnka, zalej 250 ml wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odsącz, przełóż kaszę do miski i wymieszaj z solą oraz łyżką oliwy. Przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Kurczaka pokrój w grubą kostkę i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
- Ogórek pokrój w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż łyżką miąższ i skrop go sokiem z cytryny. Następnie pokrój go w kostkę. Koperek drobno posiekaj.
- 3 łyżki oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
- Do miski przełóż kaszę. Dodaj kurczaka, ogórek, awokado, suszone pomidory oraz koperek. Polej wszystko dressingiem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło przepisu: moje smaki życia