Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 szklanka kasza jęczmienna
ugotowana - 150 g pieczarki
- 50 g kiełki rzodkiewki
- 5 plastrów boczek
zrumienione - sok z cytryny
do smaku - sól
do smaku - tymianek
do smaku
- Sos:
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki olej
- 2 łyżki jogurt naturalny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki umyj, obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle. Kaszę połącz z pieczarkami i kiełkami. Całość dopraw do smaku solą, tymiankiem oraz sokiem z cytryny.
- Pozostały olej wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i tymiankiem. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem dodaj do sałatki obsmażone plastry boczku.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne