Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 300 g mięso mielone
- 1 sztuka jajka
- 2 łyżki ser parmezan
tarty - 1 łyżeczka tymianek
suszony - 2 łyżki bułka tarta
- 7 łyżek oliwa z oliwek
- 1 główka sałata masłowa
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 sztuka papryka czerwona
- 2 sztuki marchew
- 100 g pomidorki koktajlowe
- 100 g karczochy
marynowane - 120 g jogurt naturalny
- 1 łyżka ocet balsamiczny
- 1 łyżka bazylia
posiekana - 1 szczypta cukier
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, starty parmezan, suszony tymianek oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Ogórek i marchewki obierz. Paprykę oczyść z nasion i razem z ogórkiem pokrój. Marchew zetrzyj na podłużne plastry. Pomidorki oraz odsączone karczochy przetnij na pół. Tak przygotowane warzywa dodaj do sałaty.
- W oddzielnej misce wymieszaj jogurt z pozostałą oliwą, bazylią oraz octem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Powstały sos dodaj do sałatki i wymieszaj. Na wierzchu ułóż podsmażone wcześniej kotleciki.
Źródło przepisu: Smacznego!