Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
300 g mięso mielone
1 sztuka jajka
2 łyżki ser parmezan
tarty1 łyżeczka tymianek
suszony2 łyżki bułka tarta
7 łyżek oliwa z oliwek
1 główka sałata masłowa
1 sztuka ogórek zielony
1 sztuka papryka czerwona
2 sztuki marchew
100 g pomidorki koktajlowe
100 g karczochy
marynowane120 g jogurt naturalny
1 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka bazylia
posiekana1 szczypta cukier
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, starty parmezan, suszony tymianek oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Ogórek i marchewki obierz. Paprykę oczyść z nasion i razem z ogórkiem pokrój. Marchew zetrzyj na podłużne plastry. Pomidorki oraz odsączone karczochy przetnij na pół. Tak przygotowane warzywa dodaj do sałaty.
- W oddzielnej misce wymieszaj jogurt z pozostałą oliwą, bazylią oraz octem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Powstały sos dodaj do sałatki i wymieszaj. Na wierzchu ułóż podsmażone wcześniej kotleciki.
Źródło przepisu: Smacznego!