Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 szklanki komosa ryżowa
1 sztuka bakłażan
1 sztuka cukinia
1 garść groszek cukrowy
3 gałązki bazylia
1 ząbek czosnek
1 łyżeczka miód
2 łyżki ocet winny
jasny3 łyżki oliwa
zioła prowansalskie
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Komosę ryżową zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez 25 minut, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i wymieszaj.
- Bakłażan oraz cukinię umyj, pokrój w plasterki i ułóż na blasze. Skrop warzywa octem winnym i oliwą. Oprósz ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
- Groszek cukrowy umyj i blanszuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie przełóż groszek do lodowatej wody i osącz.
- W misce wymieszaj komosę, upieczone warzywa oraz groszek.
- Bazylię opłucz, oderwij listki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj 1 łyżkę octu winnego, sól, czosnek, miód, pieprz oraz 3 łyżki oliwy. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj i udekoruj bazylią.
Źródło przepisu: Sałatki