Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z komosą ryżową oraz cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatką z komosą ryżową oraz cukinią i bakłażanem to przepis na proste i smaczne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  komosa ryżowa
  • 1 sztuka  bakłażan
  • 1 sztuka  cukinia
  • 1 garść  groszek cukrowy
  • 3 gałązki  bazylia
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżeczka  miód
  • 2 łyżki  ocet winny
    jasny
  • 3 łyżki  oliwa
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Komosę ryżową zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez 25 minut, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i wymieszaj.
  2. Bakłażan oraz cukinię umyj, pokrój w plasterki i ułóż na blasze. Skrop warzywa octem winnym i oliwą. Oprósz ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
  3. Groszek cukrowy umyj i blanszuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie przełóż groszek do lodowatej wody i osącz.
  4. W misce wymieszaj komosę, upieczone warzywa oraz groszek.
  5. Bazylię opłucz, oderwij listki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj 1 łyżkę octu winnego, sól, czosnek, miód, pieprz oraz 3 łyżki oliwy. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj i udekoruj bazylią.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE