Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z koprem włoskim i karczochami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z koprem włoskim i karczochami to przepis na smaczną przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  koper włoski
    bulwy
  • 1 sztuka  karczochy
    w zalewie
  • 50 g  ser parmezan
  • 1 sztuka  cytryna
  • 1 łyżeczka  miód
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Koper włoski oczyść, natkę odłóż, a bulwy pokrój w cienkie piórka. Karczochy osącz z zalewy, wymieszaj z koprem włoskim.
  2. Ser parmezan pokrój w cienkie wiórki. Cytrynę sparz, osusz, z 1/2 otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Resztę pokrój w plasterki.
  3. W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli. Dodaj otartą skórkę, miód oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie gładki dressing.
  4. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż na talerz wyłożony plasterkami cytryny. Wierzch posyp natką oraz wiórkami parmezanu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE