Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki koper włoski
bulwy - 1 sztuka karczochy
w zalewie - 50 g ser parmezan
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżeczka miód
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Koper włoski oczyść, natkę odłóż, a bulwy pokrój w cienkie piórka. Karczochy osącz z zalewy, wymieszaj z koprem włoskim.
- Ser parmezan pokrój w cienkie wiórki. Cytrynę sparz, osusz, z 1/2 otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Resztę pokrój w plasterki.
- W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli. Dodaj otartą skórkę, miód oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie gładki dressing.
- Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż na talerz wyłożony plasterkami cytryny. Wierzch posyp natką oraz wiórkami parmezanu.
Źródło przepisu: Sałatki