Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki buraki czerwone
- 150 g ser kozi
- 200 g fasolka szparagowa
- 1 garść orzechy włoskie
- 1 gałązka rozmaryn
- 1 łyżka ocet balsamiczny
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki wyszoruj, owiń folią aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 st. C. Następnie ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Na koniec oprósz buraka solą oraz pieprzem.
- Fasolkę szparagową oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonym wrzątku, osącz i zostaw do przestygnięcia. Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni. Ser kozi pokrusz.
- Rozmaryn opłucz, posiekaj. Ocet balsamiczny wymieszaj ze szczyptą soli, rozmarynem oraz pieprzem. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj.
- Buraki połącz z fasolką, posyp kozim serem oraz orzechami. Sałatkę polej sosem.
Źródło przepisu: Sałatki