Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g kraby
mięso, z puszki - 100 g krewetki
ugotowane, różowe - 1 główka sałata
- 1 kawałek imbir
3-centymetrowy - 1/2 sztuki chili papryczka
- 2 gałązki bazylia
- 2 gałązki kolendra
- 1 pęczek koperek
- 1 sztuka limonka
- 1/2 szklanki majonez
- cukier
do smaku - pieprz
do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Krewetki rozmroź, przelej wrzątkiem. Z chili usuń pestki, posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zioła oraz koperek opłucz i posiekaj.
- Majonez wymieszaj z imbirem, chili, 1/2 koperku i bazylią. Dopraw sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Połącz mięso z kraba z krewetkami i majonezem. Nałóż na talerz wyłożony sałatą. Posyp pozostałym koperkiem i udekoruj bazylią.
Źródło przepisu: Sałatki