Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g krewetki koktajlowe
w zalewie - 2 sztuki por
duży - 10 sztuk pomidorki koktajlowe
- 1/4 l wino białe wytrawne
- 4 łyżki olej
- 1 łyżka sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 1 łyżeczka tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyść, umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Następnie podsmaż je przez 2 minuty na rozgrzanym w garnku oleju. Wlej wino, całość dopraw tymiankiem i solą. Duś przez 10 minut, po czym wystudź.
- Krewetki osącz z zalewy, skrop sokiem z cytryny. Pomidorki umyj, przetnij na połówki. Pory wyjmij z wywaru, wymieszaj z krewetkami i pomidorkami. Całość polej kilkoma łyżkami wywaru z duszenia. Oprósz wszystko pieprzem i tymiankiem. Przed podaniem sałatkę schłodź przez 5 minut w lodówce.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa