Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 200 g bób
- 2 sztuki ogórek gruntowy
- 2 sztuki jajka
- 1 ząbek czosnek
- 5 sztuk rzodkiewki
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 1 łyżka ocet
z białego wina - 2 łyżki koperek
posiekany - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób umyj, gotuj przez 4 minuty w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz z twardych łupin. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój.
- Kukurydzę osącz. Ogórki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj olej z octem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do salaterki wrzuć bób, kukurydzę, jajka, ogórki, czosnek oraz rzodkiewkę. Polej sosem i posyp koperkiem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia