Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
200 g bób
2 sztuki ogórek gruntowy
2 sztuki jajka
1 ząbek czosnek
5 sztuk rzodkiewki
2 łyżki olej rzepakowy
1 łyżka ocet
z białego wina2 łyżki koperek
posiekanysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób umyj, gotuj przez 4 minuty w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz z twardych łupin. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój.
- Kukurydzę osącz. Ogórki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj olej z octem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do salaterki wrzuć bób, kukurydzę, jajka, ogórki, czosnek oraz rzodkiewkę. Polej sosem i posyp koperkiem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia