Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
150 g brokuł
100 g mix sałat
1 sztuka ogórek zielony
1 sztuka cebula czerwona
1 ząbek czosnek
2 gałązki oregano
2 gałązki kolendra
1/2 sztuki limonka
5 łyżek oliwa
1 łyżeczka miód
3 kawałki sos tabasco
krople
kmin rzymski
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 7 minut w osolonym wrzątku. Odcedź.
- Sałatę umyj, osusz i przełóż do miski. Ogórek umyj, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Kukurydzę osącz i dodaj razem z ogórkiem i cebulą do sałaty.
- Zioła umyj i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- W soku z limonki rozpuść szczyptę soli, dodaj miód, oregano, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, parę kropli tabasco i pieprz. Wlej 5 łyżek oliwy i wymieszaj. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Przed podaniem posyp kolendrą.
Źródło przepisu: Sałatki























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!