Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 puszka groszek konserwowy
1 puszka kukurydza konserwowa
2 sztuki ziemniaki
2 sztuki marchew
1/2 sztuki ogórek zielony
1 sztuka jabłko
2 sztuki jajka
1 pęczek koperek
1 pęczek natka pietruszki
1/2 sztuki cytryna
4 łyżki majonez
1 łyżka musztarda
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i marchewki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.
- Ogórek umyj, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Koperek i natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Do miski wrzuć ziemniaki, marchewki, jajka, ogórek, jabłko, odsączony groszek oraz kukurydzę. Dorzuć koperek i natkę pietruszki. Dodaj majonez, musztardę, sok z 1/2 cytryny, sól oraz pieprz. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Sałatki