Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 puszka groszek konserwowy
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 2 sztuki ziemniaki
- 2 sztuki marchew
- 1/2 sztuki ogórek zielony
- 1 sztuka jabłko
- 2 sztuki jajka
- 1 pęczek koperek
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1/2 sztuki cytryna
- 4 łyżki majonez
- 1 łyżka musztarda
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i marchewki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.
- Ogórek umyj, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Koperek i natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Do miski wrzuć ziemniaki, marchewki, jajka, ogórek, jabłko, odsączony groszek oraz kukurydzę. Dorzuć koperek i natkę pietruszki. Dodaj majonez, musztardę, sok z 1/2 cytryny, sól oraz pieprz. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Sałatki