Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 1 puszka tuńczyk
w sosie własnym - 3/4 szklanki ryż
ugotowany na sypko - 1/2 szklanki oliwki zielone
wydrylowane - 1 sztuka papryka czerwona
mała - 1 sztuka jabłko
małe, winne - 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki szczypior
posiekany - 1 łyżka koperek
posiekany - 3 liście sałata
- Sos:
- 2 łyżki sok z cytryny
- 3 łyżki oliwa
- 2 łyżki woda
przegotowana - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 łyżeczka miód
- 1 łyżeczka musztarda
ostra
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu wymieszaj i lekko schłodź.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Oliwki przekrój na pół. Paprykę oczyść z nasion, umyj i pokrój w kostkę. Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Tak przygotowane składniki sałatki przełóż do miski i polej sosem. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Przed podaniem ułóż na liściach sałaty, posyp szczypiorkiem i koperkiem.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne