Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
1 puszka tuńczyk
w sosie własnym
3/4 szklanki ryż
ugotowany na sypko
1/2 szklanki oliwki zielone
wydrylowane
1 sztuka papryka czerwona
mała
1 sztuka jabłko
małe, winne
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżki szczypior
posiekany
1 łyżka koperek
posiekany
3 liście sałata
- Sos:
2 łyżki sok z cytryny
3 łyżki oliwa
2 łyżki woda
przegotowana
sól
do smaku
pieprz
do smaku
1 łyżeczka miód
1 łyżeczka musztarda
ostra
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu wymieszaj i lekko schłodź.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Oliwki przekrój na pół. Paprykę oczyść z nasion, umyj i pokrój w kostkę. Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Tak przygotowane składniki sałatki przełóż do miski i polej sosem. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Przed podaniem ułóż na liściach sałaty, posyp szczypiorkiem i koperkiem.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!