Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 puszka kukurydza
- 5 sztuk ziemniaki
małe, ugotowane w mundurkach - 1 sztuka ogórek zielony
- 2 sztuki gruszki
twarde, soczyste - 1 łyżeczka sok z cytryny
- 100 g pierś z indyka
wędzona - 2 sztuki dymka
- 1 łyżka olej
- 3 liście sałata
- 3 łyżki natka pietruszki
posiekana
- Sos:
- 4 łyżki olej słonecznikowy
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżka majonez
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu wymieszaj i lekko schłodź.
- Kukurydzę odsącz z zalewy. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w słupki, skrop sokiem z cytryny. Wędzoną pierś z indyka pokrój w kostkę. Ziemniaki i ogórek obierz, pokrój w kostkę i skrop łyżką oleju. Dymkę pokrój.
- Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem. Wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki. Na koniec przełóż sałatkę do miseczki wyłożonej liśćmi sałaty i posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa