Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka ananas
- 3-4 sztuki udka z kurczaka
- 4 sztuki gniazda makaronu nitki
- 1 sztuka duża czerwona papryka
- 1 sztuka zielone jabłko
- olej
- sól
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ananasa przetnij wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Jabłko i paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Miąższ owoców i papryki pokrój w kostkę. Natkę umyj, osusz i posiekaj.
- Z udek usuń skórę i kości, a mięso pokrój w kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju, na rumiany kolor.
- Następnie dodaj paprykę i wlej 100 ml ciepłej wody. Duś wszystko przez 15 minut, po czym dodaj owoce i duś kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Makaron gotuj przez 7 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą. Dodaj do mięsa z papryką i owocami. Delikatnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną sałatkę nałóż do wydrążonych połówek ananasa i posyp ją posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyślij przepis