Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
100 g kaszy jaglanej
200 g filetu z kurczaka
1 sztuka białko
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g pikli
150 g marynowanej papryki
1/2 szklanki groszku konserwowego
100 g pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju
- Sos
1 ząbek czosnku
4 łyżki octu winnego jabłkowego
5 łyżek oliwy
1 sztuka cebula dymka
2 łyżki posiekanych ziół (koperek, pietruszka, kolendra)
- Dodatkowo
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
pieprz
sól
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj sos sojowy, imbir, białko oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
- Kaszę jaglaną wypłucz, odsącz, zalej podwójną ilością wody, dodaj sól i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstaw do ostygnięcia.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Podsmaż je na rozgrzanym oleju razem z kurczakiem. Zdejmij pieczarki i kurczaka na ręcznik papierowy i odstaw do przestygnięcia.
- Pikle i groszek odsącz z zalewy. Pikle razem z papryką pokrój w kostkę.
- Sos: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę, szczypiorek oraz zioła posiekaj. Wrzuć wszystko do słoika. Dodaj ocet, olej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i płaską łyżeczkę cukru. Zakręć słoik i energicznie potrząsaj do chwili połączenia się składników.
- Kaszę wrzuć do miski. Dodaj kurczaka, pieczarki, pikle, paprykę oraz groszek. Polej sosem, wymieszaj i odstaw na godzinę.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia