Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g filetów z kurczaka
- 1 główka sałaty
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 sztuki małe puszki mandarynek
- 150 g mrożonego groszku
- 2 łyżki oleju
- 1 sztuka mały słoik majonezu
- 1 sztuka mały jogurt naturalny
- 2 łyżki curry
- 5 dag solonych orzeszków ziemnych
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze 15 minut, kilka razy odwracając. Zdejmij mięso z patelni i odstaw do przestygnięcia. Następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm.
- Groszek gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut, odcedź i przelej zimną wodą. Mandarynki odsącz z zalewy, zachowując sok.
- Pomidorki umyj, osusz i przetnij na połówki. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, włóż do miski.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, curry i 1/2 szklanki soku z mandarynek. Dopraw do smaku.
- Do miski z sałatą wrzuć mandarynki, groszek oraz pomidorki i kurczaka. Polej sosem i wymieszaj. Wierzch posyp orzeszkami ziemnymi.
Źródło przepisu: Przyślij przepis