Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 1.5 szklanek ryżu
- 1 sztuka pierś z kurczaka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka zielona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- Sos
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- pieprz
- Dodatkowo
- 5 dag płatków migdałowych
- 1/2 sztuki pęczka dymki
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedź.
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Sos sojowy wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz pieprzem i natrzyj marynatą kurczaka. Następnie smaż kurczaka na rozgrzanym oleju.
- Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w dość dużą kostkę. Delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Ciepły ryż wrzuć do miski. Dodaj kurczaka i paprykę, wymieszaj.
- Olej wymieszaj z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj.
- Gotową sałatkę przełóż na talerz. Wierzch posyp prażonymi płatkami migdałowymi oraz pokrojoną dymką.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca