Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 7 osób
Składniki
- 2 sztuki filet z kurczaka
- 2 sztuki cebula biała
- 2 sztuki cebula czerwona
- 1 pęczek szczypior
- 1 sztuka ogórek zielony
mały - 2 sztuki pomidory
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczki koperek
- 2 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Sos:
- 3 łyżki wino białe wytrawne
- 3 łyżki ocet winny
- 1 łyżka musztarda
- 8 łyżek oliwa z oliwek
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, oczyść, pokrój w paski, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmij mięso na ręcznik papierowy i zostaw do ostygnięcia.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę. Resztę warzyw oczyść i starannie wypłucz. Szczypiorek posiekaj, obrany ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w ósemki, a rzodkiewki w półplasterki.
- Wystudzone mięso i pozostałe składniki przełóż do miski i wymieszaj.
- Wino wymieszaj z octem, musztardą i oliwą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj i posyp koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa