Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 7 osób
Składniki
2 sztuki filet z kurczaka
2 sztuki cebula biała
2 sztuki cebula czerwona
1 pęczek szczypior
1 sztuka ogórek zielony
mały2 sztuki pomidory
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczki koperek
2 łyżki olej
sól
do smakupieprz
do smaku
- Sos:
3 łyżki wino białe wytrawne
3 łyżki ocet winny
1 łyżka musztarda
8 łyżek oliwa z oliwek
cukier
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, oczyść, pokrój w paski, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmij mięso na ręcznik papierowy i zostaw do ostygnięcia.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę. Resztę warzyw oczyść i starannie wypłucz. Szczypiorek posiekaj, obrany ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w ósemki, a rzodkiewki w półplasterki.
- Wystudzone mięso i pozostałe składniki przełóż do miski i wymieszaj.
- Wino wymieszaj z octem, musztardą i oliwą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj i posyp koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa