Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 opakowania kasza kuskus
2 sztuki pomidory
duże2 sztuki ogórek zielony
duże2 sztuki cebula dymka
6 łyżek oliwa z oliwek
1 sztuka cytryna
1 garść mięta
świeżasól
do smakupieprz
do smakugranat
ziarenka, do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki oraz pomidory umyj, osusz. Pomidory sparz, obierz ze skórki i razem z ogórkami pokrój w kostkę. Dymki oczyść, posiekaj.
- Kuskus ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odstaw do przestygnięcia. Następnie przełóż do większej miski, dodaj pokrojone ogórki, pomidory oraz dymki. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Miętę opłucz, odstaw do ocieknięcia i drobno posiekaj. Zieleninę dodaj do składników w misce. Całość wymieszaj. Cytrynę włóż na chwilę do wrzątku i przekrój na pół. Z obu części wyciśnij sok.
- Sok wyciśnięty z cytryny połącz z 6 łyżkami oliwy z oliwek. Sos wlej do sałatki i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na 60 minut. Sałatkę przed podaniem posyp ziarenkami granatu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku