Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
30 dag kaszki kuskus
1 pęczek natki pietruszki
1/2 sztuki pęczka mięty
4 sztuki duże pomidory
1 sztuka mały świeży ogórek
1 sztuka mała czerwona papryka
1 sztuka mała żółta papryka
10 sztuk czarnych oliwek
10 sztuk zielonych oliwek
1/4 szklanki oliwy
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy napęcznieje, spulchnij widelcem.
- Pomidory umyj, osusz i przekrój na połówki. Oczyść z pestek, a pozostały miąższ pokrój w kostkę. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Natkę i miętę umyj, osusz i drobno posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki.
- Do miski wrzuć kuskus. Dodaj pokrojone warzywa, oliwki, natkę oraz miętę i wymieszaj. Polej oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca