Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1.5 szklanek suchej kaszki kuskus
1 sztuka duże awokado
100 g sera feta
1 sztuka duża cukinia
kilkanaście pomidorków cherry
3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
oliwa z oliwek
sól morska
- Dressing
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszkę kuskus wsyp do miski i dodaj odrobinę zmielonej soli morskiej oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Rozcieraj przez chwilę w palcach, a następnie wlej gorącą wodę, przykryj i odstaw na 5 minut. Następnie wymieszaj kaszkę widelcem i przestudź.
- Spryskaną oliwą z oliwek cukinię grilluj na patelni, aż się zrumieni i zmięknie. Dodaj przepołowione pomidorki i smaż około 2 minuty.
- Awokado przetnij na pół, obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Skrop obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wszystkie składniki połącz, dodaj rozdrobnioną fetę i ziarna słonecznika.
- Dressing: Oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, czosnek, pieprz i paprykę włóż do słoika, zakręć i potrząsaj, aż składniki się połączą. Gotowym dressingiem polej sałatkę.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka