Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z kuskusu, fety i cukinii


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  suchej kaszki kuskus
  • 1 sztuka duże awokado
  • 100 g  sera feta
  • 1 sztuka duża cukinia
  • kilkanaście pomidorków cherry
  • 3 łyżki  uprażonych ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
    Dressing
  • 1/3 szklanki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 3 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszkę kuskus wsyp do miski i dodaj odrobinę zmielonej soli morskiej oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Rozcieraj przez chwilę w palcach, a następnie wlej gorącą wodę, przykryj i odstaw na 5 minut. Następnie wymieszaj kaszkę widelcem i przestudź.
  2. Spryskaną oliwą z oliwek cukinię grilluj na patelni, aż się zrumieni i zmięknie. Dodaj przepołowione pomidorki i smaż około 2 minuty.
  3. Awokado przetnij na pół, obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Skrop obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wszystkie składniki połącz, dodaj rozdrobnioną fetę i ziarna słonecznika.
  4. Dressing: Oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, czosnek, pieprz i paprykę włóż do słoika, zakręć i potrząsaj, aż składniki się połączą. Gotowym dressingiem polej sałatkę.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE