Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- Sałatka
2 sztuki filet z łososia
każdy po 150g250 g roszponka
4 garści winogrona
2 łyżki orzechy włoskie
50 g ser lazur
1 garść kiełki rzodkiewki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
- Sos
1/2 sztuki sok z cytryny
2 łyżki miód
6 łyżek oliwa z oliwek
tymianek
świeżysól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy upraż na patelni, bez tłuszczu.
- Łososia dopraw solą i pieprzem, połóż na patelni skórką do dołu i smaż na odrobinie oliwy z oliwek przez 3 minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Na talerzach rozłóż roszponkę, kiełki rzodkiewki, orzechy, winogrona oraz łososia. Całość polej sosem i posyp serem pleśniowym.