Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
25 dag makaronu muszelki
50 dag mięsa mielonego
20 dag sera żółtego
1 sztuka czerwona cebula
1 sztuka puszka kukurydzy
1 sztuka puszka czerwonej fasoli
1 sztuka duża czerwona papryka
400 ml jogurtu naturalnego
1 sztuka mały słoik majonezu
4 ząbki czosnku
przyprawa do gyrosa
sól
olej
bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- Mięso oprósz przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć mięso i podsmaż je, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij mięso z patelni i odstaw do przestygnięcia.
- Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasiennie, a miąższ pokrój w kostkę. Cebulę i ser również pokrój w kostkę.
- Do dużej miski włóż makaron, mięso, pokrojone warzywa i ser. Wsyp fasolę i kukurydzę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jogurt przelej do miski. Dodaj czosnek, majonez oraz roztartą w palcach odrobinę bazylii.
- Wymieszaj. Sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: przyślij przepis!