Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
25 dag makaronu rurki
2 sztuki średnie czerwone cebule
1 sztuka duża czerwona papryka
1 sztuka duża żółta papryka
20 sztuk czarnych oliwek
20 dag fety w kostkach
1 szklanka listków bazylii
- Sos
10 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego białego
1 sztuka mały ząbek czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz.
- Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paseczki. Oliwki przekrój na połówki. Fetę odsącz z zalewy.
- Do miski wrzuć makaron. Dodaj papryki, oliwki, cebulę, ser oraz listki bazylii.
- Oliwę wymieszaj z octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca